Οι καλύτερες ταινίες του 2013

2013-12-16 23:45

Λίγο πριν μας έρθει το 2014, υποσχόμενο πολλές νέες κινηματογραφικές εμπειρίες, τόσο τεχνολογικές όσο και καλλιτεχνικές, σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις ταινίες που λάτρεψαν κοινό και κριτικοί, τη χρονιά που μας πέρασε.

 
Gangster squad
    To LAPD έρχεται αντιμέτωπο με την Μαφία της Ανατολικής Ακτής κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και 1950, σ’ αυτό το παλιάς κοπής crime drama του Ρούμπεν «Ζοmbieland» Φλάισερ. Με τους σκληρούς του Hollywood να πρωταγωνιστούν σ’ αυτό, βλέπε Νικ Νόλτε, Σον Πεν και Ράιαν Γκόσλινγκ, σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο. Κάθε άλλο..!
 
Les Miserables
    Είχε ένα όνειρο. Και κοντά 30 χρόνια μετά το θεατρικό του ντεμπούτο στο West End, o παραγωγός Κάμερον Μάκιντος φέρνει τη μεγάλη Γαλλική επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου και Αν Χαθαγουέι, απλά στις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους!

 

Django Unchained

    Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο, “είναι το πιο βίαιο γουέστερν από την εποχή του Wild Bunch”. Για ορισμένους αυτή είναι η μόνη πρόσκληση που χρειάζονταν για να δουν αυτό το οξύθυμο γουέστερν, όπου ο Τζέιμι Φοξ είναι ο απελευθερωμένος σκλάβος που παίρνει εκδίκηση από τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο που υποδύεται έναν απαίσιο ιδιοκτήτη σκλάβων. Πραγματικά μία ταινία must.

 

Lincoln

    Ένας μαγευτικός Ντάνιελ Ντέι-Λιούις είναι ο Ειλικρινής Αβραάμ στο επικό μνημείο του Σπίλμπεργκ στον δέκατο έκτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και κερδίζει άλλο ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του.

 

Zero Dark Thirty

    Η Βασίλισσα του action-thriller Κάθριν Μπίγκελοου δραματοποιεί το ανθρωποκυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σ’ αυτό το συγκλονιστικό στρατιωτικό φιλμ. Η Τζέσικα “Λόουλες” Τσάστεϊν ερμηνεύει την πράκτορα της CIA που βρίσκεται στο κατόπι του πρώην Νούμερο ένα δημόσιου κίνδυνου της Αμερικής.

 

Hitchcock

    Ο Άντονι Χόπκινς πρωταγωνιστεί ως μία από τις διάσημες σιλουέτες του κόσμου, σ’ αυτό σαρκαστικά αστείο δράμα εποχής, που αναφέρεται στην δημιουργία του Psycho. Η θεϊκή Έλεν Μίρεν κλέβει την παράσταση ως η ισχυρογνώμων σύζυγος του Άλφρεντ, Άλμα, ο αέρας που κινούσε τα φτερά του.

Anna Karenina

    Η διασκευή του Τζο Ράιτ στο αριστούργημα του Λέων Τολστόι διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχουν γίνει σε ένα μόνο στούντιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η εναλλαγή των σκηνών γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τους ηθοποιούς να αλλάζουν κοστούμια μπροστά στην κάμερα, τα σκηνικά για τις διαδοχές των χώρων να στήνονται και να ξεστήνονται με το ίδιο τρόπο. Eξαιρετική η Κίρα Νάιτλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο!

 

Argo

    Πολυσηζητημένο φιλμ, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας στα φετινά βραβεία, με τον Μπεν Άφλεκ να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί, στο ρόλο ενός πράκτορα της CIA, που αναλαμβάνει να απομακρύνει έξι Αμερικανούς από την , υπο εξέγερση, Τεχεράνη. Το σενάριο του Κρις τέριο βασίζεται στο "The master in disguise" του Αντόνιο Τζ. Μέντεζ και στο άρθρο του Τζόσουα Μπέαρμαν, "Τhe great escape", που δημοσιεύτηκε στο Wired Magazine.Μας άρεσε!

 

The Great Gatsby

    Ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος/παραγωγός/σκηνοθέτης Mπαζ Λούρμαν παρουσιάζει τη νέα μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος τον Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Ο δημιουργός αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή με πρωτόγνωρο τρόπο, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, να ξεχωρίζει, ανάμεσα σε ένα, επίσης αξιόλογο καστ.

 

Gravity

    Παρότι πρόκειται για μια ταινία με πολλά εφφέ, η ερμηνεία της Σάντρα Μπούλοκ κατάφερε να την φέρει σε υψηλή θέση, στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μοναξιά του διαστήματος με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Aλφόνσο Κουαρόν.

 

Captain Phillips

    O "Ναυαγός" Τομ Χανκς, στο ρόλο του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς, σε μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία μιας πειρατείας το 2009, από Σομαλούς πειρατές, την πρώτη που συνέβη τα τελευταία 200 χρόνια σε αμερικανικό φορτηγό πλοίο. 

 

12 years a slave

    Όσοι την είδαν μιλούν για μια από τις καλύτερες ταινίες για τη δουλεία, που ίσως την αναδείξει ως την κορυφαία ταινία της χρονιάς. Σε σκηνοθεσία του Στηβ Μακ Κουίν(Hunger), δε πρέπει να τη χάσετε!

 

The Hobbit:The desolation of Smaug

    Την αφήσαμε τελευταία γιατί δε την έχουμε δει ακόμη. Το "βαρύ" όνομα του Τόλκιν και οι τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνει επί οθόνης ο Πήτερ Τζάκσον, μας προδιαθέτουν για ένα ακόμη αριστούργημα. Το προηγούμενο βέβαια μας απογοήτευσε λίγο, καθώς δεν έφτασε τις προσδοκίες που έιχαν δημιουργηθεί μετά την εξαιρετική τριλογία του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών", οι κριτικές πάντως δίνουν σε αυτή την ταινία μια.. ελπίδα να καταξιωθεί στις συνειδήσεις μας.

 

Παραλείψαμε αρκετές ταινίες, έτσι κι αλλιώς αυτά είναι και λίγο υποκειμενικά. Σας αφήνουμε να ανακαλύψετε τις δικές σας αγαπημένες..!